Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pod tym hasłem w dniu 8 listopada obchodzono w Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Śniadanie spożywamy po długiej przerwie nocnej, dlatego powinno zaspokoić głód i jednocześnie dostarczyć składników odżywczych i energii potrzebnej do wykonywania pracy, np. nauki oraz prawidłowego funkcjonowania. Śniadanie należy spożywać codziennie, w pierwszej godzinie po obudzeniu się. Powinno ono dostarczać od 25-30% energii dziennej racji pokarmowej. W składzie śniadania powinny  znaleźć się produkty mleczne (źródło wapnia i  pełnowartościowego białka), pieczywo, najlepiej razowe (źródło węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych), chude wędliny, sery, jaja (źródło pełnowartościowego białka), warzywa i owoce (źródło witamin i składników mineralnych).

W naszej szkole uczniowie klas gastronomicznych stanęli do międzyklasowej rywalizacji na najzdrowsze i najsmaczniejsze śniadanie.

Zwycięzcami konkursu przeprowadzonego wśród klas Technikum zostali:

I miejsce – Yaroslav Hablovskyi kl. III Tż

                     Sviatoslav Romanovych kl. III Tż

II miejsce – Klaudia Kempczyńska kl. II Tż

                      Dagmara Piątkowska kl. II Tż

III miejsce – Kamil Prusinowski kl. III Tż

                       Karolina Fabjańczyk kl. III Tż

                       Patrycja Chojnacka kl. III Tż

Zwycięzcami konkursu przeprowadzonego wśród klas Branżowej Szkoły I stopnia zostali:

I miejsce – Sandra Czekałowska kl. III k

                     Klaudia Chrzanowska kl. III k

II miejsce – Dawid Sadownik kl. III k

III miejsce – Tomasz Godlewski kl. II k

                       Dawid Pieńkowski kl. II k

Wszystkim zwycięzcom gratulujemy!

Konkurs został  zorganizowany przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.

                                                       Anna Wójcik