Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest obchodzony corocznie, na całym świecie, w dniu 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

W dniu tym uczniowie klasy II TŻ przedstawili społeczności szkolnej prezentację, w której ukazali problem głodu na świecie, jego skalę, przyczyny i skutki, zwrócili również uwagę na paradoksalny w tym kontekście aspekt nadprodukcji i marnowania żywności. Uczniowie klasy III TOR przygotowali również ulotkę informacyjną zawierającą praktyczne wskazówki, które codziennie stosowane mogą przyczynić się do zmniejszenia marnowania żywności przez każdego z nas.

Zmiana zaczyna się od nas…

                                                                                                                                      Marta Kulesza, Anna Wójcik, Elżbieta Błaszczyk


DSC00566
DSC00568
DSC00569
DSC00570
DSC00572
DSC00574
DSC00575
DSC00577
DSC00578
DSC00579
DSC00580
DSC00581
DSC00582
DSC00583
jak nie marnować żywności O.K.
jak nie marnować
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16