Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2017/2018:
Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik organizacji reklamy, Technik usług fryzjerskich

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2017/2018: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Kucharz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Technik żywienia i usług gastronomicznych - kwalifikacje zawodowe i przydatne umiejętności 

Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje młodzież do pracy w zawodzie kucharza, barmana, baristy, kelnera, menadżera gastronomii, doradcy żywienia, pracownika administracji w branży gastronomicznej. Wszystkie niezbędne umiejętności zawodowe młodzież nabywa w ramach dwóch kwalifikacji, z których każda kończy się egzaminem państwowym. Młodzież klasy IV TŻ, po pomyślnie zdanym w czerwcu 2017 roku egzaminie z kwalifikacji „Sporządzanie potraw i napojów”, kontynuuje naukę zawodu w drugiej kwalifikacji „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”. Do egzaminu z drugiej kwalifikacji przystąpią w styczniu 2018 roku.

Druga kwalifikacja i wykształcenie średnie umożliwi uczniom uzyskanie dyplomu technika żywienia i usług gastronomicznych.

Nauka zawodu technik żywienia pozwala uczniom na zdobycie umiejętności cennych nie tylko w pracy zawodowej, ale również niezbędnych w prowadzeniu domu, organizacji przyjęć rodzinnych i spotkań z przyjaciółmi. Na tym kierunku młodzież nigdy się nie nudzi, jest aktywna, zaangażowana i niezwykle kreatywna, a to cenne cechy poszukiwane na współczesnym rynku pracy. Te ważne cechy oraz umiejętności zawodowe uczniowie klasy IV TŻB szlifowali podczas zajęć edukacyjnych obsługa klientów w gastronomii, w ramach których przygotowali bufet śniadaniowy oraz nakrycia do śniadania prostego i rozszerzonego.

Każdy wybierający ten kierunek kształcenia może dla siebie znaleźć miejsce na rynku pracy. Jeżeli nie lubi gotować, może zajmować się obsługą gości, a jeżeli jest mało komunikatywny, nieśmiały, to może np. pracować w biurze i zajmować się kalkulacją cen potraw, układaniem jadłospisów i rozliczaniem wartości odżywczej, zamówieniami, rozliczaniem produkcji itp.



Poprawiony: środa, 11 października 2017 11:13
 
 
<<  Października 2017  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo